Gardini.nl

Voor iedereen een mooie tuin

10 tuinfotografie tips

Gepubliceerd: Dinsdag , 22 october 2019 00:00

Gepubliceerd door: Gardini.nl

Maak de mooiste buitenfoto's en start in je eigen tuin!


1. Wat wil je vastleggen?
In je tuin gebeurd van alles. Loop rond en geef je ogen goed de kost. Wat springt er uit? Wat voor type tuin heb je? Heb je een grote veranda, een mooi groen gazon of een gezellig hoekje waar je kunt zitten? Bedenk hoe je dat mooie plekje het beste in beeld kunt brengen. 

2. Dichterbij
Je tuin fotograferen is leuk, maar planten en dieren van dichtbij fotograferen heeft ook zijn charme. Macrofotografie noemen we dat. De beste resultaten krijg je met een speciale macrolens, maar er is een goedkoper alternatief dat ook voor veel compactcamera’s beschikbaar is: een macro voorzetlens. Daarmee kun je mooi scherpstellen. 

3. Maak je tuin netjes
Als je geen rommelige foto wilt is het natuurlijk slim om die vuilcontainer even uit de weg te ruimen en te checken of er geen dingen in de weg staan die je niet op de foto wilt.

4. Richt je tuin fotovriendelijk in
Dan is het ook wel slim om te denken aan de inrichting van je tuin. Zo ga je een houten schutting direct terugzien in een foto. Is de tuin niet enorm groot, kies dan voor bijvoorbeeld voor een gaashekwerk met klimop. Toch een schutting nodig? Overweeg deze dan in een minder dominante kleur te schilderen. Let ook goed op dat je geen tuinhuisjes, dierenhokken, verlichtingselementen en dergelijke in mooie doorzichten plaatst. Positioneer storende elementen het liefst op wat donkerdere plekjes, dan vallen ze sowieso al minder op.

5. Wil niet teveel op een foto
De hele tuin op de foto krijgen is lastig. Maak daarom een keuze over welke delen je wilt vastleggen. Of maak juist een aantal mooie foto's vanuit verschillende hoeken.

6. Maak gebruik van lijnen
In de tuinarchitectuur wordt vaak gebruik gemaakt van hagen om een tuin structuur te geven. Door gebruik te maken van deze hagen in je beeld kun je een mooie en boeiende foto creëren!

7. Bezoek eens een modeltuin 
Het hoeft natuurlijk niet je eigen tuin te zijn, hé! In Utrecht kun je onze showtuinen vinden. Ga er eens langs om inspiratie op te doen en om de perfecte tuinfoto te maken!

8. Maak een selfie in je tuin
Helemaal van nu, de selfie! Maak elk seizoen een mooie selfie in je tuin. Deel je mooiste tuinseizoen selfie met ons via #verliefdopjetuin op Instagram.

9. Ook regen geeft kansen
Is het minder mooi weer? Ook na regenval kan het heel mooi zijn om je tuin vast te leggen. Regendruppels geven net wat extra’s aan bloemen en kleuren zijn intenser. Let eens op de reflecties die je in druppels ziet.

10. Flitsen
Een flitser heeft maar een beperkte reikwijdte. Maar soms kan het wel goed zijn er eentje bij de hand te hebben om de voorgrond wat op te lichten, bijvoorbeeld in tegenlichtsituaties. Het is hierbij wel belangrijk dat de voorgrond niet te ver weg is, dan heeft flitsen geen effect meer. Ook moet er niet te sterk geflitst worden, aangezien alle aandacht dan naar de voorgrond gaat en de rest van het beeld helemaal geen aandacht meer krijgt.

Jouw droomtuin vinden? 
Meer weetjes en blogs lezen

 

Martijn

Neem contact met mij op martijn@gardini.nl

Wij werken onder andere samen met