Een onaantrekkelijke en inspiratieloze wintertuin? Dat is nergens voor nodig!

Gepubliceerd: Monday , 16 october 2017 09:33

Gepubliceerd door: Gardini.nl

Onno

Neem contact met mij op onno@gardini.nl


Je zou het niet zeggen maar de tijd voor de winterbloeiende planten komt eraan. En er is geen tuinplant die in de wintermaanden zo lang en zo mooi bloeit als de kerst/lenteroos. De eerste kerstrozen worden nu al met bloem uitgeleverd door de kwekers.


Een nieuw en bijzonder soort in onze collectie is de Helleborus orientalis met dubbele bloemen “Double Ellen”, vernoemd naar de veredelaar Ellen Akerboom. Helleborus zijn eenvoudige winterharde planten die het zowel in pot als in de tuin goed doen.

Hieronder een aantal tips om het product!

Hoe verzorg ik mijn Helleborus?
De Lenteroos, of Oosterse Kerstroos, zoals de Orientalis ook wel wordt genoemd staat in de natuurlijke omgeving in grond die rijk is aan kalk en humus (organische resten van bv. planten of mest van dieren). Wanneer u de Helleborus wilt ‘voeden’ kunt u dit dan ook het beste doen met kalk en humus. De beste periode hiervoor is het najaar, voor de bloei. Humus en kalk is gemakkelijk te verkrijgen bij de meeste tuicentra. Let ook op dat de grond het vocht goed door laat. De Helleborus houdt niet van langdurige natte wortels. Zeker in de herfst en winter is dit funest. Wanneer u de Helleborus in de tuin zet, kunt u ook humusrijke potgrond mengen met de grond uit uw tuin. Na een paar jaar bereikt de Helleborus een maximale hoogte van zo’n vijftig centimeter.

Wat is de beste standplaats voor de lenteroos?
De Helleborus komt van nature voor in bosrijke bergen. Vergeleken met de bomen om de Helleborus heen is de plant maar klein. Dit betekent dat de winterbloeier in zomer het grootste gedeelte van de dag in de schaduw staat. In het najaar en de winter, wanneer de bomen hun blad verliezen staat de Helleborus in de zon of halfschaduw. Het blad dat van de bomen neer valt rond de Helleborus biedt bescherming en voeding (humus).

Is de Helleborus ook geschikt als snijbloem?
We zien verschillende Helleborus soorten steeds vaker terug als snijbloem. Dit kan ook met de Helleborus Orientalis. Het beste kunt u de bloem dan afknippen vlak voordat deze open gaat. Zo heeft u hier het langste plezier van in de vaas.

Waar komt de Helleborus Orientalis vandaan?
De naam Orientalis zegt het al; dit type Helleborus komt van origine uit wat oostelijker gelegen gebieden dan de meeste Helleborus soorten. Ze zijn te vinden van Griekenland, Bulgarije en Turkije tot in centraal Azië. Meestal in bergrijke gebieden. Al honderden jaren is de Helleborus Orientalis een van de favorieten bij tuinliefhebbers over de gehele wereld. Hierdoor zijn er ook al vele kruisingen gemaakt en is de Orientalis tegenwoordig beschikbaar in vele soorten, maten en kleuren.

Wanneer bloeit de Helleborus Orientalis?
De Orientalis bloeit wat later dan de meeste Helleborus soorten. De meeste Orientalis soorten bloeien van februari tot aan mei. Wanneer u de Oosterse kerstroos als een wat jonge en kleinere plant koopt dan moet u deze zeker een jaar de tijd geven om te gaan bloeien. Doordat de Helleborus in de winter en het vroege voorjaar als een van de weinige planten bloeit is deze ook aantrekkelijk voor de eerste bijen die ontwaken uit de winterslaap.

Leuk weetje!
Heel interessant is de manier waarop deze planten hun bloemen tegen vorst beschermen. Als het flink gaat vriezen pompt de plant het vocht, dat ze tijdelijk in de bladeren en wortels opslaan, eruit.
Hierdoor hangen de bloemen dan even slap, maar ze bevriezen niet. Zodra het weer beter wordt, komt het vocht terug en staan de bloemen er snel weer stralend bij!

Kan ik de Helleborus snoeien?
In principe hoeft dit niet. Doordat de Helleborus bladhoudend is worden oudere bladeren wel vaak minder fris of erg groot. Dit blad kunt u eenvoudig weg knippen en er zullen gewoon weer nieuwe verse bladeren verschijnen. Sommige Helleborus soorten zoals de Orientalis, Niger en Niger Christmas Carol kunt u zelfs in het geheel terug snoeien vlak voor de bloei. Dit is mogelijk omdat bij een Helleborus de knop helemaal van onderuit de plant komt.

https://gardini.nl/planten-en-bomen/vaste-planten/kerstroos_4.html

  • Reken af via iDeal
  • Statusupdates via e-mail
  • Track & Trace, volg je pakket

  • Bel 0172 - 891141

    Momenteel zijn wij gesloten

Klantenbeoordeling

Welkom op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. We gebruiken deze cookies alleen voor het verzamelen van analytische gegevens. Deze gegevens zijn volledig anoniem en uw privacy wordt hierin niet aangetast.